Saturday, 19 July 2014

Vermicelli / Sevai Upma ( सेवई उपमा )



Sevai or Shyavige or santhakai is a type of rice vermicelli popular in Southern India, particularly Tamil Nadu (Kongunadu region) and Karnataka. Santhakai is made out of other food grains like wheat, ragi, etc. also are increasingly becoming popular. Sevai is popular as a breakfast or dinner food and is easily digestible as it can be made with less or no oil, and it is steamed.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sevai

Here is the recipe of Sevai Upma for two servings.

Kitchenware and Equipments used:

( 1 ) Karahi  / Non stick Pan   :  1
( 2 ) Fish spatula or other thin, flexible spatula
( 3 ) Lid to cover the Pan   :   1
( 4 ) Bowl / Plate to take out  vermicelli after roasting : 1

Ingredients:

( 1 ) Sewai / Vermicelli  ( unroasted ) : 2 cups
( 2 ) Ghee : 1 tea spoon
( 3 ) Mustard Oil or Refine Oil : 4 tea spoons
( 4 ) Brown Mustard Seed  : 1/2 tea spoon
( 5 ) Curry leaves : 5 - 6 in number
( 6 ) Turmeric powder : 1/2 tea spoon
( 7 ) Common salt : 1 tea spoon
( 8 ) Water : 200 ml
( 9 ) Green Chillies : 1 - 2
( 10 ) French Beans : 2 - 4
( 11 ) Onion : 1
( 12 ) Carrot : 1
( 13 ) Peas : 4 - 6 pods
( 14 ) Pointed gourd : 1


Method of Preparation:

(1) Put ghee in Pan/Karahi and heat it.
(2) Once the Pan/Karahi gets heated  put vermicelli into it and keep stirring with the help of spatula on medium flame until the color of vermicelli changes to pink. So now, we have roasted the vermicelli.
(3) Take out the roasted vermicelli in the bowl/plate .
(4) Cut all the vegetables into very small pieces [ ingredients (9) to (14) ] and take out peas from pods. Keep all this apart.
(5) In the same Pan/Karahi,  in which vermicelli was roasted,  pour the Refine Oil/ Mustard Oil and heat the Pan again.
(6) Put brown mustard seed and curry leaves in the Karahi/Pan with heated oil.
(7) Put the cut vegetables in Pan/Karahi and sprinkle salt and turmeric powder on it.
(8) Stir the vegetables with the help of spatula for 2 mins and then cover the Karahi/Pan with a lid on the medium flame. Let the Karahi/Pan kept covered for 2 mins and then remove the lid and then stir the
vegetables again with spatula for 5 mins on  medium flame.
(8) Pour water in Karahi/Pan with vegetables and let the water boil at the medium flame.
(9) Once the water boils , put the roasted vermicelli in it and start stirring with the help of spatula until all the water gets vaporized and the vermicelli gets steamed. The flame should be kept at medium during all this process.
(10) Once the water has vaporized and the vermicelli becomes steamed and  little sticky the knob of the stove can be turned off.
(11) Now serve vermicelli upma/ Sevai upma when hot and enjoy.


Tips:

(1) You can also add  few roasted cashewnuts and some amount of roasted pulses ( Bengal gram and Black gram )  with vegetables as per your taste.
(2) You can add tomato ketch up with grated cheese or any one of these on the top of the hot vermicelli / sevai upma to give it a little different taste.
(3) Take care while roasting vermicelli. It should turn pink and not black. Vermicelli can turn black if its roasted for a long time or if the Pan/Karahi is too much heated. This will give burnt taste to upma.
(4) As soon as the vermicelli turns little sticky after water vaporization turn off the knob. Making it too dry may not taste good.

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 यहाँ दो व्यक्तियों को सर्व करने के लिए सेवई उपमा का नुस्खा बताया है । 

इस्तेमाल किया बरतन और उपकरण:

(1) कराही / नॉन स्टिक पैन: 1  

(2) स्पैटुला : 1  
(3) ढक्कन, पैन कवर करने के लिए: 1  
(4) बाउल / प्लेट (रोस्टेड सेवई निकाल कर रखने के लिए ) : 1

सामग्री:

(1) सेंवई (unroasted): 2 कप  

(2) घी: 1 छोटी चम्मच  
(3) सरसों तेल या रिफाइन तेल: 4 छोटी चम्मच  
(4) राइ : 1/2 छोटी चम्मच
(5) करी पत्ते 5 - 6
संख्या में
(6) हल्दी पाउडर: 1/2 
छोटी चम्मच
(7) साधारण नमक: 1 छोटी चम्मच
(8) पानी: 200 मिलीलीटर
(9) हरी मिर्च: 1 - 2
संख्या में
(10) फ्रेंच बीन्स: 2 - 4
संख्या में
(11) प्याज: 1 संख्या में
(12) गाजर: 1 संख्या में
(13) मटर: 4 - 6 संख्या में  
(14) परवल : 1 संख्या में

बनाने की विधि:

(1) पैन / कराही में घी रखें और कराही को गर्म कर लें ।  

(2) जब कराही गर्म हो जाए तो उसमें unroasted सेवई डाल कर स्पैटुला की मदद से उसे मिला लें  और गुलाबी रंग आने तक उसे भूनें ।  
(3) कटोरा / प्लेट में भुना हुआ सेंवई बाहर निकाल लें ।
(4) सभी सब्जियों को [
सामग्री का (9) से (14) ] बहुत छोटे टुकड़ों में काट कर रख लें ।
(5) जिस कराही में सेवई भुना गया था उसे फिर से लें और उसमें सरसों तेल या रिफाइन तेल डालें और करहि को गर्म लिए रख दें  ।
(6) कराही गर्म होने पर उसमें राइ और करी पत्ते डाल दें ।
(7) उसके बाद कराही में सभी कटी हुई सब्जियां डाल दें और ऊपर से नमक और हल्दी पाउडर को छिडकें ।  

(8) 2 मिनट तक इसे स्पैतुला की मदद से मिला लें और फिर 2 मिनट तक ढक कर मध्यम आंच पर रखें । उसके बाद कराही का ढक्कन हटा दें और 5 मिनट तक स्पैतुला की मदद सभी सब्जियों  को मध्यम आंच पर मिलाते रहें ।
(9) पानी लें और अब उसे कराही में डाल कर मध्यम आंच पर उबलने दें ।
जब पानी उबल जाये तो उसमें भुना हुआ सेवई डाल कर स्पैतुला की मदद से मिला लें ।
(10) जब सारा पानी वाष्पीकृत हो जाये और सेंवई उबला हुआ प्रतीत हो तब स्टोव बंद कर दें ।
(11) गर्मागरम सेवई उपमा तैयार है । अब इसके खाने का आनंद उठाएं । 


सुझाव:

(1) आप अपने स्वाद के अनुसार सब्जियों के साथ कुछ भुना हुआ काजू और भुना हुआ डाल (चने और उरद का
डाल ) भी उपमा में डाल सकते हैं ।  
(2) कुछ अलग सा स्वाद के लिए आप टमाटर सॉस और घिसा हुआ चीज़ भी ऊपर से उपमा में  डाल सकते हैं ।
(3) यह ध्यान दें कि सेवई का रंग भुनने पर काला न हो जाए । काला रंग उपमा को जला हुआ स्वाद दे सकता है । सेवई का काला रंग ज्यादा देर तक भुनने से या कराही के अधिक गर्म होने पर हो सकता है  ।  

(4) जैसेहिं कराही का पानी पूरी तरह सूख जाता है और सेवई में थोड़ा चिपचिपापन दिखने लगे वैसेहिं स्टोव बंद कर दें । पानी को बहुत अधिक सुखाने पर उपमा का स्वाद ख़राब हो सकता है ।

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