Puffed rice or pori is a type of puffed grain made from rice, commonly used in breakfast cereal or snack foods, and served as a popular street food in India. It is usually made by heating rice kernels under high pressure in the presence of steam, though the method of manufacture varies widely.
Reference : http://en.wikipedia.org/wiki/Puffed_rice
Kitchenware and equipments used by
KitcheneIndia
( 1 ) Karahi / Wok or Thick bottomed
Pan : 1
( 2 ) Spatula – 1
( 3 ) Large Plate to keep the balls
made – 1
Ingredients by KitcheneIndia :
( 1 ) Puffed Rice - 4 cups
( 2 ) Jaggery - 1 cup ( grated or
cut into small pieces )
( 3 ) Cardamom Powder – ½ tea spoon
( 4 ) Fennel seeds - ½ tea spoon (
optional )
( 5 ) Water – 30 ml
Preparation Method by KitcheneIndia:
- Pour water in Karahi/Wok/Pan and put the Karahi to heat.
- Once water gets heated ( not boiled ), put in jaggery and let it melt.Keep stirring jaggery with the help of spatula.
- Once all the jaggery melts totally we need to test it if it's ready for Kitcheneindia Recipe ( Puffed Rice Balls).Test: Pour a drop of jaggery in a bowl of water. If jaggery goes down and settle at bottom like a pearl ( without dissolving immediately ) that means it’s ready for our recipe.But if while jaggery is going down in water and it starts to dissolve that means it needs to be heated more.
- When jaggery is ready as per the test above then mix puffed rice, cardamom powder and if required then fennel seeds.
- Keep stirring all this mixture until all the things mix nicely.
- Switch off knob of your stove and then immediately take handful of the mixture from karahi and start making ball by binding the mixture together. Please note if this mixture cools then you wont be able to make balls as jaggery will start to solidify. Also take care that you do not burn your hand.
- Once you have made a ball out of the mixture, put it on a plate. Similarly keep making balls with a handful of mixture until all the mixture is over.
- Let the Puffed rice balls, kept on plate, cool for 3- 4 hours. After 4 hours you will find that jaggery in the balls have been solidified and Puffed Rice Balls are ready to eat.Now you can put this in air-tight jar and enjoy eating this throughout the month.
Tips by KitcheneIndia:
- If jaggery is dusty then you can strain melted jaggery with the help of a metallic mesh strainer. After that use this clean jaggery in Karahi to make the KitcheneIndia Recipe ( Puffed Rice Balls).
- The puffed rice should be crispy, if it is not then just heat it by stirring inside a Pan or Karahi for 1-2 minutes.
- You need to keep stirring jaggery when it melts, otherwise chances are there that it will burn from the bottom.
- If you are unable to bind the mixture into balls and the mixture starts sticking to your hand then you can put little oil or water on your palms every time before making balls.
- For delicious taste, eat Puffed Rice Balls when they fully come to room temperature ( after 4 hours ).==============================================(1) कराही / पैन : 1(2) स्पैतुला - 1
(3) बड़ी प्लेट ( लड्डू बना कर रखने के लिए ) : 1(1) मुरमुरे - 4 कप
(2) गुड़ - 1 कप (छोटे टुकड़ों में कसा हुआ या कटा हुआ)
(3) इलायची पाउडर - आधा छोटा चम्मच
(4) सौंफ़ - आधा छोटा चम्मच (वैकल्पिक)
(5) जल - 30 मिलीलीटर(१) कराही में पानी डाल दें और कराही को गर्म होने चूल्हे पर रख दें ।
पानी गर्म (उबला हुआ नहीं) हो जाने पर उसमें गुड़ डालें और गुड़ को पूरी तरह पिघलने तक स्पैतुला की मदद से हिलाते रहें ।
(२) जब सभी गुड़ पूरी तरह से पिघल जाए तब Kitcheneindia की रेसिपी (मुरमुरे के लड्डू ) के लिए गुड़ का परीक्षण करें :परीक्षण : पानी की एक कटोरी में गुड़ की एक बूंद डाल दें । अगर गुड़ नीचे , बिना घुले चला जाता है और एक मोती समान नीचे स्थिर रहता है तो यह गुड़ हमारे नुस्खे के लिए तैयार है, परन्तु गुड़ पानी में नीचे जाने की प्रक्रिया में पानी में घुलना शुरू हो जाता है तो इसका मतलब आपको गुड़ को और गर्म करने की आवयश्कता है ।(३) जब गुड़ का परीक्षण सफल हो जाए तो उसमें मुरमुरे, इलायची पाउडर, सौंफ़ को स्पैतुला की मदद से अच्छी तरह मिला लें ।
(४) अपने चूल्हे की नॉब बंद कर लें और फिर तुरंत कराही से मिश्रण को मुट्ठी भर लेते हुए लड्डू ( बॉल ) के रूप में बाँध लें । अगर ये मिश्रण ठंडा हो जायेगा तो आप उसे बॉल का आकार नहीं दे पाएंगे, इसलिए जितनी जल्दी हो गरमागरम मिश्रण का लड्डू बनाना शुरू कर दें । आपका हाथ न जले यह भी ध्यान रखें ।(५) लड्डू बना कर एक थाली ( बड़ी प्लेट ) पर रखते जाएँ । इसी प्रकार सभी मिश्रण के खत्म होने तक लड्डू बनाते जाएँ ।
(६) ३ - ४ घंटे तक लड्डू को थाली पर ठंडा होने के लिए छोड़ दें और उसके उसके बाद एक एयर टाइट डब्बे में रख कर पूरे महीने खाने का आनंद उठाएं ।(१) अगर गुड़ में धुल अथवा और कोई गन्दगी हो तो, एक धातु झरनी की मदद से पिघले हुए गुड़ को छानने के बाद KitcheneIndia ( मुरमुरे के लड्डू ) नुस्खा बनाने के लिए कराही में उपयोग करें ।
(२) मुरमुरे खस्ता होना चाहिए । अगर मुरमुरे नरम हों तो एक पैन या कराही में 1-2 मिनट के लिए मुरमुरे को गर्म कर लें ।(३) ध्यान रखें की गुड़ को गर्म करने समय आप उसे स्पैतुला की मदद से हिलाते रहें अन्यथा संभावना है कि गुड़ नीचे से जल सकता है ।
(४) अगर लड्डू बनाते समय मिश्रण आपके हाथ से चिपकने लगे और आप लड्डू बनाने में असमर्थ हों तो अपनी हथेलियों पर हर समय लड्डू बांधने के पहले थोड़ा घी या पानी लगा सकते हैं ।
(५) मुरमुरे के लड्डू का स्वादिष्ट स्वाद लेने के लिए इसे ठंडा होने के बाद खाएं ।
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