Wednesday, 10 September 2014

Coconut Laddoo (नारियल के लड्डू )







Recipe for 10-12 Coconut Laddoos:

Kitchenware & Equipments used by KitcheneIndia:

Pan/ Kadahi/ Wok ( which can contain more than 2 litres milk)   : 1
Big Plate : 1 or 2
Spatula/Stirrer : 1
Big Bowl : 1
Coconut Scraper : 1
Click here to check its functionality here: How does this work

Ingredients used By KitcheneIndia:

Fresh Coconut :  1
Ghee: 1 tea spoon
Milk: 2 litres
Sugar: 4 tea spoons
Cardamom powder: 1 table spoon

Method of Preparation by KitcheneIndia:

(1) Grate/Scrap the coconut with the help of coconut scraper in a bowl.
(2)  Heat Kadahi on medium flame and pour ghee in it. Spread ghee all around with the help of spatula.
(3) Put the grated coconut in Kadahi and roast it for 3 minutes with the help of spatula. Keep stirring with spatula so that the coconut should not turn brown.
(4) Take out the roasted coconut and keep it aside in the bowl. Take 4-6 teaspoons of this and keep on a separate plate.
(5) Pour milk in the same Pan/ Kadahi/ Wok and let it boil  keeping the stove on high flame.
Once the milk boils turn the knob of stove to low and start stirring the milk every 2 minutes with the help of spatula.
(6) Mix sugar in the milk and keep stirring the milk until it is thicken and is reduced to one fourth.
(7) Once milk gets reduced to one fourth mix the roasted coconut from bowl in it.
(8) Keep stirring the milk until all the milk is absorbed by coconut.
(9) Switch off your stove and mix cardamom powder.
(10) Let the mixture cool for 5 minutes so that it can be taken on the palm.
(11) After 5 mins, take a handful of the coconut from Kadahi and bind it to form a ball.
(12) Roll the coconut ball on the roasted coconut which is kept separate in a plate ( step 4 above ).
And the delicious ladoo is ready now.
(13)  Keep the Ladoo in a container, preferably metallic ( steel)  container and put the container in refrigerator.
(14) Take the Ladoo out of refrigerator 5-10 minutes prior to eating and enjoy.

Tips by KitcheneIndia:

(1) If you do not want to thicken the milk then you can also use condensed milk (200 ml)  instead of milk. But if you are using condensed milk then you will have to take care of sugar amount as condensed milk already has sugar in it, hence add just 2 tea spoons of sugar.

(2) Refrigeration of coconut laddoo will make it delicious and also this way Laddoos can last for more days (15 days).



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10-12 नारियल लड्डू के लिए रेसिपी :


KitcheneIndia द्वारा  प्रयोग किया बरतन और उपकरण :

कराही ( 2 लीटर से अधिक ): 1
बड़ी  प्लेट: 1 या 2
स्पैतुला : 1
बड़ा  कटोरा : 1
नारियल स्क्रेपर Coconut Scraper: 1


KitcheneIndia  द्वारा प्रयोग किया गया सामग्री:

ताजा नारियल: 1
घी: 1 छोटी चम्मच
दूध: 2 लीटर
चीनी: 4 छोटी चम्मच
इलायची पाउडर: 1 छोटी चम्मच


KitcheneIndia  द्वारा तैयार करने की विधि:

(1) एक कटोरी में नारियल स्क्रेपर की मदद से नारियल स्क्रैप/कस  लें ।

(2) मध्यम आंच पर कड़ाही  को गर्म कर लें और स्पैतुला की मदद से  कड़ाही  में  घी लगा लें ।

(3) घी लगे हुए कड़ाही में कसा हुआ नारियल डाल दें और स्पैतुला की मदद से 3 मिनट तक नारियल को भूनें ।  यह ध्यान रखें की नारियल का रंग भूरा न हो जाए ।

(4) भुना हुआ नारियल एक कटोरा में बाहर कर लें ।  कटोरे से 4-6 चम्मच भुना हुआ नारियल निकाल कर एक अलग प्लेट पर रख लें ।

(5) फिर उसी कड़ाही  में  दूध डाल लें और स्टोव को तेज आंच पर रख दूध को उबलने दें ।
दूध के उबल जाने पर स्टोव की आंच धीरे कर दें और दूध को स्पैतुला की मदद से हिलाते रहें ।

(6) दूध में चीनी मिलाएं और इसे गाढ़ा  होने तक स्पैतुला की मदद से हिलाते रहें ।

(7) जब दूध गाढ़ा होकर एक चौथाई हो जाए तब कटोरे  में  रखा भुना नारियल इसमें मिला लें ।

(8) मिश्रण को स्पैतुला की मदद से तब तक हिलाएँ जब तक नारियल और दूध अलग अलग न दिखे ।

(9) इसके  बाद अपने स्टोव को बंद कर लें और मिश्रण में इलायची पाउडर मिलाएं ।

(10) 5 मिनट के लिए मिश्रण को  ठंडा होने दें ताकि इसे हम हथेली पर रख सकें ।

(11) 5 मिनट के बाद, कड़ाही से मिश्रण  का एक मुट्ठी लें और इसका लड्डू बना लें ।

(12) लड्डू को  प्लेट (ऊपर चरण 4 ) में अलग रखा भुना हुआ नारियल में लपेट लें और अब स्वादिस्ट लड्डू तैयार है ।

(13) लड्डू को डब्बे ( स्टील का डब्बा ) में डाल कर रेफ्रीजिरेटर में रख दें ।

(14) लड्डू खाने के 5 - 10 मिनट पहले  डब्बे को रेफ्रीजिरेटर से बहार निकाल लें और  लड्डू का आनंद लें ।


KitcheneIndia द्वारा सुझाव:

(1) यदि आप दूध का उपयोग  नहीं करना चाहते  हैं  तो ​​आप कंडेंसड दूध (200 मिलीलीटर) का उपयोग कर सकते हैं ।  कंडेंस्ड दूध में पहले से हीं चीनी  मिला होता है इसलिए उसमें 4 की जगह 2 छोटी चम्मच चीनी का उपयोग करें ।

(2) रेफ्रीजिरेटर में रखने पर नारियल का लड्डू स्वादिष्ट हो जाता है और अधिक दिन तक टिकता है ।

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