Monday, 7 July 2014

Mix Veg Pakora / पकोड़ा



Pakora (Hindi: पकोड़ा pakoṛā; Urdu: پکوڑا‎ pakodā; Punjabi: ਪਕੌੜਾ pakɒṛā; Bengali: পাকোড়া pakoṛā; Nepali: पकौडा pakauṛā; Kannada: ಪಕೋಡ pakodā; Tamil: பஜ்ஜி bajji pakkoda or pakkora; Telugu: పకోడీ pakōḍī) is a fried snack (fritter). With its origins in Uttar Pradesh, it is found across South Asia.

Looking for a evening quick hot crispy snacks in the rainy season/winter season.

Kitchenware and tools used:
1
Kadahi
1
2
Knife
1
3
Slotted spoon
1
4
Paper towel (optional)
2 or 4
5
Sieve (Sifter/Chhalni/strainer- optional)
1
6
Big Metal Plate
1


7
Large Bowl
1

Ingredients:
1
Besan/Chickpea flour/Gram flour
300 – 500 gms
2
Water
200 ml
3
Refine Oil ( for frying)
250-300 ml
4
Common salt
1 tea spoon
5
Black pepper powder
½ tea spoon
6
Turmeric Powder
½ tea spoon
7
Cumin powder
½ tea spoon
8
Red chilli powder
½ tea spoon
9
Asafoetida powder
¼ tea spoon
10
Potato
1
11
Capsicum
1
12
Carrot
2
13
Peas
5
14
French Beans
5
15
Onion
1
16
Brinjal
1 small or half of the bigger one
17
Mustard oil
25 ml


Method of Preparation:
(1) Cut all the vegetables ( 10 to 16 of ingredients) with the help of a knife and put them in a bowl.
(2) Take the gram flour in a sieve/sifter and take the flour out from it in the bowl which has vegetables so that the clumps ( small spheres of flour) remains in the sifter.
This step is optional, as this we are doing just to mix the gram flour properly.
(3) Mix common salt, black pepper, turmeric, cumin, red chilli and Asafoetida powders and mustard oil in the flour with the help of hands.
(4) Take water and mix it with the help of hands in the bowl which has gram flour and vegetables to make batter ( water should be poured slowly while mixing it so that the liquid becomes semi solid and not very thin). Leave this for 15 minutes so that gram flour and flavors of other powders are soaked well in the batter.
(5) Pour refine oil in kadahi and put it for heating.
(6) Cover plate with  paper towel so that plate is ready to keep the pakoras after frying.
(7) Check the temperature of the oil by putting a small drop of batter in the oil.
If it comes up fast that means oil is overheated and if it stays at the bottom that means oil is under-heated.
If the batter drop stays at the bottom for 2 seconds and then slowly floats at the top with bubbles that means oil is at right temperature.
(8) Once oil reaches right temperature, place the gas knob at medium. Then take the vegetable batter in the right hand and opening the palm slowly start shifting the small amount of it in the oil.
(9) Do not fill the oil with the batter, give some space for the pakoras to float.
(10) Keep stirring the pakoras poured in the oil from time to time with the help of slotted spoon. Once you see the bubbles have become very less and pakoras colors have changed to crispy pink then take them out with the slotted spoon and put them in plate covered with paper towel.
(11) Repeat steps 8 and 10 until your batter gets finished and then serve and enjoy the hot crispy pakoras.

Tips:
(1) You can use the same method above for bread , paneer or Big green chilli pakoras.
(2) Always check that the oil is at right temperature before frying as listed in step 7 above.
(3) Never fry pakoras at very low flame ( This will make the pakoras to absorb lots of oil and it won't become crispy)
(4) Never fry pakoras at very high flame, this will leave the pakoras uncooked from inside.
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इस्तेमाल किया बरतन और उपकरण:
कड़ाही  1
चाकू 1
स्लॉटेड चम्मच 1
कागज तौलिया (वैकल्पिक)  2 या 4
चलनी (Sifter/Chhalni/strainer- वैकल्पिक) 1
बड़ा धातु प्लेट 1
 
सामग्री:
1  
बेसन काबुली चने का आटा  300-500 ग्राम 
2  
जल  200 - 250 मिलीलीटर 
3  
साधारण  नमक छोटा चम्मच 
4  
काली मिर्च पाउडर ½ छोटा चम्मच 
5  
हल्दी पाउडर ½ छोटा चम्मच 
6  
जीरा पाउडर ½ छोटा चम्मच 
7  
लाल मिर्च पाउडर ½ छोटा चम्मच 
8  
हींग पाउडर ¼ छोटा चम्मच 
9  
आलू 1
10 
शिमला मिर्च 1
11 
गाजर 2
12 
मटर 5
13 
फ्रेंच बीन्स 5
14 
प्याज 1
15 
बैंगन 1 छोटा या बड़ा एक का आधा
16  तलने के लिए तेल 250-300 ml
17  सरसों का तेल 25 मिलीलीटर
 
बनाने की विधि:
(1) एक चाकू की मदद से सभी सब्जियों सामग्री के 9 - 15 ) को काट लीजिये और इन्हे एक कटोरा में डाल लें । 
(2) एक चलनी / sifter में बेसन लें और इसे कटोरा में छान लें ।  
यह हम अभी ठीक से बेसन मिश्रण करने के लिए कर रहे हैं । यह वैकल्पिक प्रक्रिया है । 
(3) हाथ की मदद से बेसन में नमककाली मिर्चहल्दीजीरालाल मिर्च और हींग पाउडर,  और सरसों के तेल को अछि तरह से मिलाएं। 
(4) पानी ले लें और इसे धीरे धीरे कटोरा में डालें ताकि यह मिश्रण तरल या ठोस नहीं हो । घोल बनाने के लिए बेसन और सब्जियों को हाथ की मदद से मिलाएं और १५ मिनट के लिए छोड़ दें ताकि सभी पाउडर का फ्लेवर अच्छे से घोल में आ जाये । 
(5) कड़ाही में तेल को गर्म  होने के लिए डाल दें । 
(6) कागज तौलिया के साथ प्लेट को कवर कर दें ।  यह पकोड़े  तलने के बाद रखने के लिए तैयार है । 
(7) तेल में घोल के मिश्रण की एक छोटी सी बूंद डालकर तेल के तापमान की जांच करें ।  
 अगर यह तेजी से ऊपर  की तरफ आता है तो  इसका  मतलब तेल अधिक गरम है और अगर यह तेल में नीचे की तरफ हीं रह जाता है तो इसका मतलब तेल काम गरम है । अगर 
घोल की बूंद 2 सेकंड के लिए तल पर रहता है और फिर धीरे धीरे बुलबुले के साथ ऊपर की तरफ आता है तो इसका मतलब है की तेल सही तापमान पर है  ।  
(8) जब तेल सही तापमान पर पहुंच जाये तो दाहिने हथेली पर घोल मिश्रण लेकर धीरे धीरे छोटे टुकड़ों में कड़ाही में डालें ।  
(9) यह ध्यान रहे की कड़ाही पूरी तरह से मिश्रण से भर न जाये । पकोड़ों और बुलबुलों को फैलने का पर्याप्त जगह तेल में छोड़ दें ।
(10) समय - समय पर तेल में डाले हुए पकोड़े  को स्लॉटेड चमच्च की मदद से हिलाते रहें ।  जब बुलबुले बिलकुल काम हो जाएं और पकोड़ों का रंग हल्का गुलाबी हो जाये तो उन्हें स्लॉटेड चम्मच की मदद से निकाल कर कागज तौलिया से कवर किये हुए प्लेट पर रख दें । 
(11) स्टेप 8 से 10 तब तक दोहराएं जब तक घोल मिश्रण समाप्त न हो जाये ।  अब आपका क्रिस्पी गरमागरम पकोड़ा तैयार है। गरमागरम इसे परोसें और खाने का आनंद उठाएं । 


सुझाव
(1) आप ब्रेड , पनीर या बड़ी हरी मिर्च के पकोड़े  बनाने के लिए उपर्युक्त विधि  का प्रयोग कर सकते हैं ।  
(2) पकोड़े तलने के पहले तेल का सही तापमान जरूर जांच लें । जांच प्रक्रिया ऊपर स्टेप 7 में बताई गयी है । 
(3) पकोड़े हमेशा माध्यम आंच पर तलें । तेज  आंच पर तलने से वो अंदर से कच्चे रह जाते हैं और कम आंच पर तलने से वो तेल ज्यादा  सोखते हैं और क्रिस्पी नहीं बनते। 


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