Paneer (Punjabi: ਪਨੀਰ; Hindi and Nepali पनीर panīr; Armenian: Պանիր panir; Urdu: پنير; Kurdish: پەنییر penîr; Persian: پنير panir; Turkish peynir;) is a fresh cheese common in South Asian cuisine. In northern parts of the Indian Subcontinent, it is generally called Chhena. It is an unaged, acid-set, non-melting farmer cheese or curd cheese made by curdling heatedmilk with lemon juice, vinegar, or any other food acids. http://en.wikipedia.org/wiki/Paneer . Ingredients: |
Quantity |
(1) Milk | 1 litre |
(2) Lemon | 1-2 |
Other kitchenware,utensils used: | Quantity |
(1) Stainless steel mesh strainer | 1 |
(2) Pan | 1 |
(3) Knife | 1 |
(4) Muslin or Cotton cloth (of size sufficient to cover the strainer) | 1 |
(5) Big spoon | 1 |
(6) Heavy weight ( Anything to press Paneer to remove water – optional) | 1 |
Procedure:
(1) Take milk in pan and let it boil.
(2) Once the milk boils then remove it from gas and put lemon juice in it immediately.
(3) Stir the milk with the help of spoon. You will see the milk coagulating leaving slight green color behind in the liquid. Cover the milk.
(4) Let the milk be in that position for 10 minutes and then uncover it. You will see nice Paneer/Cottage cheese floating in liquid.
(5) Cover the strainer with muslin/cotton cloth and drain the water.
(6) Remove the cloth from strainer and cover all the coagulated milk with it and press it so that remaining water also gets removed. Optionally, you can also put a heavy weight on the cloth to drain extra water.
(7) Now your Paneer is ready. Cut it into pieces and use it as you want.
(8) If your Paneer is hot and you are unable to cut it properly then keep it in refrigerator for few minutes and then cut it. You can also keep it in refrigerator and use it for more days.
Tips:
(1) A creamy milk makes a nice smooth Paneer.
(2) If the Paneer has become very hard in refrigerator then you can take it out and leave it for few minutes before cutting/using. Alternatively, you can also put it in warm water for few minutes so that it become soft.
(3) You can also use vinegar, curd or the drained water ( after milk coagulation) instead of lemon juice to prepare Paneer.
(4) You can also keep Paneer in freezer and use it for 1-2 months.
(5) The water which is drained from the strainer can be kept in refrigerator to prepare paneer in future. This water can also be used while preparing vegetable curries, dough for chapati/naan etc. These are the alternative use for drained water instead of throwing it. If you like the taste of this water you can also drink it by mixing salt and pepper powder; as this is water from milk and is healthy for body.
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सामग्री: मात्रा
(1) दूध 1 लीटर
(2) नींबू 1-2
अन्य बर्तन सामग्री : मात्रा
(1) स्टेनलेस स्टील जाल झरनी : 1
(2) पैन / पात्र : 1
(3) चाकू : 1
(4) मलमल या सूती कपड़ा : 1
(झरनी कवर करने के लिए पर्याप्त आकार का)
(5) बड़ा चम्मच : 1
(6) भारी वजन ( पनीर प्रेस कर के पानी निकालने के लिए - वैकल्पिक): 1
प्रक्रिया:
(1) पैन में दूध ले लें और दूध को उबाल लें ।
(2) दूध जब उबल जाये तो उसे गैस से हटा दें और उसमें तुरंत नींबू का रस डाल दें ।
(3) चम्मच की मदद से नींबू के रस को दूध में मिला लें और दूध को धक करके 10 मिनट छोड़ दें ।
(4) 10 मिनट के बाद जब आप ढक्कन हटाएंगे तो दूध का अलग अलग हिस्सा जम कर हलके हरे रंग के पानी में तैरता हुआ दिखाई देगा ।
(5) मलमल अथवा सूती कपड़े से झरनी कवर करके दूध से निकला पानी को निकाल लें ताकि कपड़े में सिर्फ पनीर रहे ।
(6) झरनी से कपड़े निकालें और इसे हाथ या किसी भारी वजन से दबाएँ ताकि अतिरिक्त पानी निकल जाये ।
(7) आपका पनीर तैयार है। इसे टुकड़ों में काटें और आप जैसे चाहते हैं इसका इस्तेमाल करें ।
अगर पनीर गर्म होने के कारण ठीक से नहीं कट रहा हो तो कुछ मिनटों के लिए फ्रीज में रख दें और फिर निकाल कर टुकड़ों में काट लें ।
(8) पनीर को आप फ्रीज में रख कर अधिक दिनों के लिए इस्तेमाल कर सकतें हैं ।
सुझाव:
(1) मलाईदार दूध एक अच्छी चिकनी पनीर बनाता है।
(2) पनीर फ्रिज में बहुत कड़क हो गया है तो आप इसे फ्रीज के बाहर उपयोग / काटने से पहले कुछ मिनट के लिए छोड़ सकते हैं । वैकल्पिक रूप से आप कुछ मिनट के लिए फ्रीज से निकाले हुए पनीर को हलके गर्म पानी में भी डाल सकते हैं ।
(3) आप पनीर तैयार करने के लिए नींबू के रस के बजाये सिरका, दही या पनीर से निकला पानी का उपयोग भी कर सकते हैं।
(4) आप फ्रीजर में पनीर रख कर 1-2 महीने तक के लिए इसका इस्तेमाल कर सकते हैं ।
(5) झरनी से निकला पानी भविष्य में पनीर तैयार करने के लिए फ्रिज में रखा जा सकता है। फेंकने के बजाये इस पानी को सब्जी, करी, रोटी / नान का आटा आदि तैयार करते समय भी इस्तेमाल किया जा सकता है । अगर आप को इस पानी का स्वाद पसंद आता है तो इसे आप नमक और काली मिर्च पाउडर डाल कर पी भी सकते हैं, क्योंकि यह दूध से निकला पानी पौष्टिक होता है ।
Well explained and easy to follow. Thanks :-)
ReplyDeleteThank you Gaurav.
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