Tuesday, 8 April 2014

Crispy Banana Chips ( केले के चिप्स)






Ingredients, Required kitchen tools,
accessories and utensils:




Name Number/Quantity
1 Big Raw Green Banana 4
2 Refine oil 300 ml ( or as required for deep frying)
3 Pan/Karahi 1
4 Slotted spoon 1
5 Grater 1
6 Iced water 300 ml (or as required to cover all the Banana slices)
7 Small cotton towel (optional) 1
8 Common Salt 1 tea spoon
9 Paper Towel/Tissue paper ( optional) 6 (or as required)
10 Black Pepper Powder ½ tea spoon
11 Turmeric powder ½ tea spoon
12 Black Salt ½ tea spoon
13 Cumine seed powder ½ tea spoon
14 Chaat masala ( optional) ½ tea spoon
15 Red Chilli powder ½ tea spoon


Procedure:

(1) Peel the Banana with the help of a Peeler or Knife so that all the green parts are removed and you are left with the white part.
(2) Soak the peeled white Banana into iced water mixed with 1/2 tea spoon common salt for 2-3 minutes.
(3) Take the grater and start grating the Banana in round form and soak the grated Banana in same iced water as in step (2)  for 20 minutes and then drain the water and put the Banana on a cotton towel.
(4) Take the pan/karahi and put the following ingredients in it and keep mixing it with a spoon or spatula until they are roasted and a good smell starts coming. The gas knob should be kept at low while roasting.

Common salt                                      ½ tea spoon

Black Pepper Powder ½ tea spoon

Turmeric powder ½ tea spoon

Black Salt ½ tea spoon

Cumin seed powder ½ tea spoon

Chat masala ( optional) ½ tea spoon

Red Chilli powder ½ tea spoon 
(5) Take out the mixture on a plate and let it cool.
(6)  Put the refine oil in the Pan/Karahi and keep heating, test the heat by putting a Banana slice.
If the banana goes inside the oil and then start floating with bubbles that means the oil is at right temperature.
(7) Drop in a few slices at a time to deep fry (don't overcrowd the oil). Use a slotted spoon to retrieve the slices.
(8) Drain by placing the slices on kitchen paper towel.
(9) Let it cool. Once cooled sprinkle the roasted salt mixture ( prepared in step(5)) on the chips and mix well. Chips can be served or stored. To store, place in an airtight container, such as a glass container or resealable bags.


Tips

    (1) Banana chips can be stored for a decent length of time provided they're kept in an airtight container but don't leave them too long, as they taste better when still fresh from cooking than after months of storage.
    (2) Iced water can be made simply by tipping a bunch of ice cubes into the bowl with the water. Use a metal bowl to increase the iciness.
    (3) If you do not have a grater then you can use a knife to slice banana in thin round pieces.

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सामग्री :
नाम संख्या / मात्रा
बड़े कच्चे हरे केले 4

तलने के लिए आवश्यक रूप में या 300 मिलीलीटर तेल परिष्कृत करें  
पैन / कराही 1
Slotted 1 चम्मच
कश 1
ठंडा पानी 300 मिलीलीटर (या सब केले के स्लाइस को कवर करने के लिए आवश्यक) 

छोटा कपास तौलिया (वैकल्पिक) 1
साधारण नमक 1 छोटा चम्मच
कागज तौलिया / टिशू पेपर (वैकल्पिक) 6 (या आवश्यकता के अनुसार)
काली मिर्च पाउडर आधा छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर आधा 
छोटा चम्मच
काला नमक आधा
छोटा चम्मच
जीरा पाउडर आधा
छोटा चम्मच
चाट मसाला (वैकल्पिक) आधा छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर आधा
छोटा चम्मच

प्रक्रिया:
(1) केले के सभी हरे भागों को छिलनी या चाकू की मदद से हटा दिजिये।
(2) 2-3 मिनट के लिए 1/2 छोटा चम्मच नमक के साथ मिश्रित आइस्ड पानी में खुली सफेद केले भिगोएँ |
(3) केले को कश लीजिये और 20 मिनट के लिए आइस्ड पानी में दाल दें । फिर पानी को  निकास कर एक सूती तौलिया पर केले डाल दें । 
(4) पैन / कराही ले लीजिये और उस में निम्नलिखित तत्व डाल कर एक अच्छा गंध आने तक रोस्ट करें । एक चम्मच की मदद से इस मिश्रण को मिक्स करते रहे और गैस को धीमी आंच पर रखें ।  
साधारण नमक आधा छोटा चम्मच
काली मिर्च पाउडर आधा छोटा चम्मच 
हल्दी पाउडर आधा छोटा चम्मच 
काला नमक आधा छोटा चम्मच
जीरा पाउडर आधा छोटा चम्मच 
चाट मसाला ( वैकल्पिक) आधा छोटा चम्मच 
लाल मिर्च पाउडर आधा छोटा चम्मच 
(5) एक थाली पर मिश्रण बाहर निकाल कर इसे ठंडा होने को छोड़ दें । 
(6) पैन / कराही में परिष्कृत तेल डाल गरम कर लें , एक केले का टुकड़ा डाल, तेल के तापमान का परीक्षण करें:
अगर केले का टुकड़ा तेल के अंदर जाकर ऊपर की तरफ बुलबुले के साथ तैरता है तो इसका मतलब तेल सही तापमान पर है।  

(7) तेल में एक समय में कुछ स्लाइस ही डालें ताकी तेल पूरी तरह केले से न भर जाये।  स्लाइस बहार निकलने के लिए एक slotted चम्मच का प्रयोग करें। 
(8) केले के स्लाइस को तेल के बहार रसोई कागज तौलिया पर रखें । 
(9) इसे ठंडा होने के लिए छोड़ दें । ठंडा होने पर इसमें 5th स्टेप में तैयार किये मिश्रण को मिला दें । स्टोर करने के लिए एक ग्लास कंटेनर या resealable बैग में रखें । 


टिप्स:
     (1) केले के चिप्स एक कंटेनर में रखने पर लम्बी अवधी के बाद स्वाद में उतने अच्छे नहीं लगते जितने १-२ सप्ताह में लगते हैं  ।
     (2) आइस्ड पानी कटोरा में बर्फ के टुकड़ो और पानी के साथ बनाया जा सकता है।  शुष्कता को बढ़ाने के लिए एक धातु का कटोरा का प्रयोग करें
     (3) अगर आप के पास कश नहीं है तो आप चाकू का इस्तेमाल
केले को पतली स्लाइस करने के लिए कर सकते हैं । 
 





















2 comments:

  1. are kadhai chammach etc ingredients list mein kahe daal di hai...

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    1. Thank you Rohit, check karo and let me know if anything else needs to be updated.

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