Monday, 21 April 2014

Tomato Soup ( टमाटर का सूप )




Ingredients:

(1) 6-8 red color medium sized tomato
(2) 2 orange color medium sized carrot.
(3) 650 ml of water
(4) 1/2 tea spoon of common salt or as per the taste.
(5) 1/4 tea spoon of sugar or as per the taste
(6) 1/4 tea spoon of Black pepper powder
(7) 1/4 tea spoon of roasted cumin powder.
(8) 20 grams of Butter/Amul butter
(9) Few coriander leaves (optional)
(10) 50 ml Fresh milk cream (optional)

Utensils/Kitchen tools and accessories used:

(1) 1 Pan
(2) 1 Stainless steel mesh Strainer
(3) 1 Pressure cooker
(4) 1 Table spoon
(5) 1 Knife

Procedure:
(1) Cut all the tomatoes and carrots in big pieces.
(2) Put all the cut pieces of tomatoes and carrots in pressure cooker filled with water mixed with salt.
    Pressure cook these until tomatoes and carrots become soft.
(3) Keep strainer on the top of a Pan. Take out all the stuff from cooker and put it over the strainer so that excess water is strained into the Pan. Gently smashup the soft tomatoes and carrots on the strainer with a table spoon so that the pulp also get into the Pan with water.
(4) When all the water and pulp are collected into the Pan then put sugar, black pepper powder and cumin powder into it and let the mixture boil.
(5) When the contents of pan starts boiling then add butter and mix it well with the table spoon.
(6) Let the soup boil until the desired thickness of your choice has been reached.
You can add more sugar or salt if required as per your taste.
(7) Now your soup is ready, serve the soup hot, decorating it with fresh cream and coriander leaves.

Tips:
(1) We have added carrots here to give a good thickness to the soup. Carrots also add taste to the soup.
If you want you can also add onion in the same way as we have added carrot.
(2) Instead of directly straining you can also blend boiled tomato and carrot into mixer and then strain, but this may add mild bitter taste in the soup due to tomato seeds.
(3) If you do not want to add carrots then you can also use 1-2 tea spoon of corn powder in soup while boiling to increase its thickness.



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सामग्री
(1) 6-8 लाल मध्यम आकार के टमाटर
(2) 2
नारंगी रंग के मध्यम आकार के गाजर. (3) 650 मिलीलीटर पानी 
(4) 1/2 छोटा चम्मच साधारण नमक या स्वादानुसार.
(5) 1/4
छोटा चम्मच चीनी या स्वादानुसार
(6)  1/4 छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर
(7)  1/4 छोटा चम्मच भुना हुआ जीरा पाउडर
(8)  20 ग्राम मक्खन / अमूल मक्खन
(9)
कुछ धनिया की पत्तियां (वैकल्पिक)
(10) 50
मिलीलीटर ताजा दूध क्रीम (वैकल्पिक)

इस्तेमाल किया बर्तन / रसोई उपकरण और सामान:
(1) 1
पैन
(2) 1
स्टेनलेस स्टील की छलनी
(3) 1
प्रेशर कुकर
(4) 1
बड़ा चम्मच
(5) 1
चाकू

प्रक्रिया:
(1)
सभी टमाटर और गाजर को बड़े टुकड़ों में काट लें ।
(2)
नमक के साथ मिश्रित पानी से भरे प्रेशर कुकर में टमाटर और गाजर के सभी कटे हुए टुकड़े डाल लें ।
    
टमाटर और गाजर के नरम होने तक इन्हे प्रेशर कुक करें ।
(3)
एक पैन के शीर्ष पर एक स्टील की छलनी रखें । कुकर से सभी सामान बाहर निकाल कर छलनी पर डाल दें। अतिरिक्त पानी धीरे धीरे पैन  में चली जाएगी । इसी समय एक बड़ा चमच लेकर छलनी के ऊपर पड़े नरम टमाटर और गाजर को धीरे धीरे चुरें ताकि पानी के साथ इनका Pulp भी पैन  में जाये । (4) सभी पानी और गुदा (Pulp) पैन में एकत्र हो जाने के बाद इसमें चीनी, काली मिर्च पाउडर और जीरा पाउडर डाल लें और मिश्रण उबलने दें
(5) उबलने के बाद पैन में मक्खन डाल बड़े चम्मच से मिला लें ।

(6)
सूप को तब तक उबलने दें जब तक उसकी thickness आपके मन लायक न हो जाये। आप अपने स्वादनुसार और अधिक चीनी या नमक इसमें डाल सकते हैं ।
(7) गरमागरम सूप तैयार है ।  इसे एक बाउल में डाल कर फ्रेश क्रीम और धनिया के पत्तियों से सजा कर परोसें ।

सुझाव: (1) सूप को एक अच्छा thickness देने के लिए यहाँ गाजर को शामिल किया गया है।  गाजर सूप का स्वाद भी बढ़ाता है । आप गाजर की तरह यहाँ प्याज भी डाल सकते हैं ।
(2) आप उबले हुए टमाटर और गाजर को कुकर से निकल कर छलनी में डालने के बजाय सीधे मिक्सर में
दाल कर भी पीस सकते हैं और उसके बाद उसे छान सकते हैं, परन्तु इस तरह टमाटर के बीज का थोड़ा कड़वापन सूप में आ सकता है । 
(3) अगर आप गाजर नहीं डालना चाहते हैं तो 1-2 छोटा चम्मच कॉर्न पाउडर सूप में उबलने समय डाल  सकते हैं । कॉर्न पाउडर सूप की thickness को बढ़ाने के लिए यहाँ प्रयोग किया जाता है । 

 

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